Kontakta oss
Heja Gäddede

I Gäddede bor du mitt i det storslagna fjällandskapet med oändliga möjligheter till en aktiv fritid. Till storleken är Gäddede en liten ort med drygt 300 invånare och är omringad av fjäll, sjöar, vackert belägna byar och välkända platser. Hela området heter Frostviken och här passerar populära Vildmarksvägen med spektakulära vyer och vattenfall. De mest kända är Hällingsåfallet, Brakkåfallet och Gaustafallet.

Hällingsåfallet syns en bit bort mellan granar.
Det mäktiga Hällingsåfallet. Foto: Annelie Sjöberg.

Gäddede ligger 13 mil norr om Strömsund och här finns barnomsorg, skola och äldreboende samt viss service i form av hälsocentral, butiker och livsmedelsaffär. Vid Frostviksskolan går ett 70-tal elever i åk f-9. I byn Jormvattnet hittar du kommunens minsta grundskola.

Utsikt över en sjö i kvällssol, med båtar och ett ledkryss i förgrunden.
Utsikt från Gäddede camping vid Kvarnbergsvattnet. Foto: Annelie Sjöberg
Icon
Gäddede / Tjeedtege (sydsamiska)

Kuriosa: Gäddede betyder "gäddans slut" då gäddan inte vandrar längre norrut än till kraftverket som delar Kvarnbergsvattnet och Hetögeln.

Läs om sevärdheter i Gäddede >

Byar

Jormvattnet  lokalt kallat Jorm, ligger i Frostvikens distrikt, vid sjön Lill-Jorm. 

Varje år anordnas ”Jorm runt” av Jormvattnets Idrottsförening som är en stafettävling innehållande löpning, cykling, simning och rodd. Jorm runt är nämnvärt då antalet deltagare (137 st år 2016) överstiger antalet folkbokförda i Jorm. Jorm runt anordnades för 40:de året i rad år 2015.

Blåsjöns samfällighetsförening/byamän

Kontaktperson: Mats Falk
Stora Blåsjön 870
833 99 Stora Blåsjön
073-844 97 00
Mejl: falk_mats@hotmail.com

Björkvattnets byaförening

Kontaktperson: Anna Lindman
Björkvattnet 370
833 98 Gäddede
070-604 59 83