Kontakta oss

Familjen van Pelt längtade efter den svenska naturen, nu bor de i Hammerdal

De hade gjort många semesterturer till Sverige innan de tog det stora steget. Sedan i vintras bor Ilona och Martijn van Pelt med sina tre barn i Hammerdal. Det holländska paret är nya ägare av Camp Route 45. Nu laddar de för den kommande sommarsäsongen.

Två veckor varje år brukade de resa runt med sin husvagn och njuta av den svenska naturen. Väl hemma i Nieuw-Vennep, strax utanför Amsterdam, pratade de alltid om samma sak när vardagen med skola och jobb drog i gång. Borde vi inte flytta till Sverige?

– Vi gillar verkligen Sverige och den vackra naturen, speciellt i norra delen av landet. Om vi skulle flytta ville vi göra det som en familj, innan barnen är för stora. Så det måste bli nu, tänkte vi.

Familjen van Pelt flyttade från Nieuw-Vennep utanför Amsterdam till Hammerdal.

Hittade sin camping

Familjen ville förverkliga sin dröm om att driva ett företag tillsammans. Ilona är i grunden sjuksköterska inom cancervård och har även drivit eget som livsstilscoach och mental idrottstränare. Maken Martijn har 20 års erfarenhet som polis.

– Vi är ett bra team med olika kvaliteter som vi vill använda för att driva ett företag ihop. Det är ett äventyr för oss.

Förra hösten började de leta efter en lämplig anläggning och besökte bland annat Värmland och Jämtland.

– När vi såg möjligheten att köpa Camp Route 45 här i Hammerdal, tog vi chansen. Vi tyckte om platsen och människorna direkt – och läget mellan Strömsund och Östersund passar oss bra.

När möjligheten att köpa Camp Route 45 dök upp tog familjen van Pelt chansen.

Lärde sig svenska fort

Innan flytten förberedde sig familjen genom online-kurser i svenska och lyssnade mycket på hur språket låter. Illona menar att språket är en av de viktigaste delarna och som de lägger mest tid på. Barnen som är 12, 10 och 8 har snabbt kommit in i vardagen.

– De är glada och trivs, det har gått överraskande bra med skola, kompisar och aktiviteter. Som förälder är det spännande att flytta till ett annat land med sina barn. Allt har gått bra. Vi saknar så klart dem vi lämnat, familj och vänner, men här har vi redan börjat lära känna folk. Vi har bara mött trevliga människor. Vad jag har märkt hittills är att man tar det lite lugnare här och är mer lättsamma än holländare, som är kända för att vara snabba att säga vad de tänker och vill.

"Vi saknar såklart familj och vänner, men här har vi redan börjat lära känna folk. Vi har bara mött trevliga människor."

Familjen ser fram emot att möta en mix av gäster på campingen.

Mötesplats för många

Paret har stora framtidsplaner för campingen, men vill först se hur sommarsäsongen går. Hittills har de steg för steg renoverat stugorna, som behövde fräschas upp. Nyligen öppnade de också restaurangen, med hamburgare och fika, för både turister och lokala kunder.

– Vi ser fram emot att möta en mix av gäster, både från Sverige och andra länder. Det här är en plats som många turister passerar på sin resa norrut via Vildmarksvägen. Men vi vill gärna utveckla verksamheten med aktiviteter för att bli en träffpunkt även för de som bor i Hammerdal.

Namn
Familjen van Pelt

Plats
Hammerdal

Dela denna artikel