Kontakta oss

Familjen flyttade från Hässelby till Norråker – och stortrivs

När Jonas sambo Caroline Sandström var i tonåren köpte hennes familj ett hus strax utanför byn, för att vara där på skollov och semestrar. Såväl draghundar som hästar följde med. Senare kom Jonas in i bilden och när döttrarna så småningom föddes började hela familjen åka till Norråker under semestrar och skollov.

– Vi brukade hänga med både mormor och morfar och mamma och pappa hit när vi var lediga, berättar Felicia.

Det var efter en höstvecka för två år sedan som familjen kom hem till Hässelby och kände att det var i Norråker de ville vara. Jonas Reinikainen jobbade ofta 16 timmar om dygnet och var sällan hemma. Friheten och lugnet i den ångermanländska byn lockade.

– När vi kom hem sa vi alla fyra att kan vi inte flytta upp, vi trivs ju mycket bättre här, säger Felicia.

– I Hässelby vågade vi inte släppa ut barnen, det var mycket gängkriminalitet och skottlossningar. En gång sköt de nedanför vår balkong, berättar Jonas.

Jonas Reinikainen och Caroline Sandström flyttade för snart två år sedan med döttrarna Nomi och Felicia och hunden Molly till Norråker. Sedan dess har lillebror Ville kommit till världen. Bild: Helena Lindh

De bestämde sig där och då, sade upp kontraktet på lägenheten, sålde båten och började packa. Efter sex vändor med hästsläp och ytterligare en vända med släp som barnens morfar stod för kunde familjen flytta in på riktigt i huset i Norråker. Det var strax före jul 2018.

– Man måste bestämma sig, det går inte att vela. Vi tog vårt pick och pack och drog, säger Jonas.

Felicia Reinikainen Sandström trivs med friheten i Norråker. På vintern brukar hon spänna för draghundarna och åka skidor, ibland under flera timmar. Bild: Helena Lindh

När de flyttade hade de inga jobb i Norråker, men det har ordnat sig allt eftersom. Caroline är undersköterska och har jobb i Kyrktåsjö och Jonas planerar närmast för en säsong inom turismnäringen i Stora Blåsjön eller Borgafjäll.

– Det är förstås dyrt med diesel, men annars överlever man på ett annat sätt här än i Stockholm. Vi bor billigare, trots att tjejerna har varsitt stort rum i stället för att dela och vi har extrarum för gäster.

Även Felicia och Nomi, som nu hunnit bli fjorton och elva år, trivs i Norråker. Nomi går i skola i Kyrktåsjö, medan Felicia reser två timmar om dagen för att gå högstadiet i Hoting. När de inte går i skolan finns gympa i byn, liksom en liten fritidsgård för de barn och ungdomar i byn som är lite äldre.

–Man har mer frihet här och alla känner varandra. Vi spelar biljard och spel och när vi får tag på en tv ska vi ha filmkväll, säger Felicia.

Golden retrievern Molly har levt med familjen Reinikainen Sandström i många år. Nyaste tillskottet är Ville, sju månader, här med storasyster Felicia. Bild: Helena Lindh

Hunden Molly, en golden retriever, har följt med från Stockholm, medan två nyinköpta draghundar tagit plats i hundgården. Målet är att de med tiden ska bli fler.

– Det är stort med draghundar här. Förra helgen tog vi grönt kort så att vi kan börja tävla, säger Jonas.

– Jag kan vara ute i timmar och åka med hundarna, säger Felicia, som gått med på att låta föräldrarna ladda ned en “spion-app” för att kunna se var hon är, när hon är ute på skidor med hundarna.

Ville i Norråker med storasyster Felicia Reinikainen Sandström. Bild: Helena Lindh

I framtidsplanerna ryms även andra djur på den lilla gården, även om de just nu har fullt upp ändå. För sju månader sedan utökades nämligen den inflyttade stockholmsfamiljen med lillebror Ville. Att familjen kommit till Norråker för att stanna verkar det inte råda någon tvekan om.

– Vi stormtrivs, det här är ett paradis på jorden. Här blir vi kvar, säger Jonas Reinikainen.

Namn
Jonas Reinikainen och Caroline Sandström med familj

Plats
Norråker

Dela denna artikel